Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛH ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ε.ΑΣ.Υ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

 

Καρδίτσα  08/ 02/ 2024.


ΘΕΜΑ: Επιστολή ενημέρωσης της Ε.ΑΣ.Υ. προς τους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η Ένωσή μας, ως θεματοφύλακας της αξιοπρέπειας των μελών της, αλλά και ως συμπαραστάτης στις αγωνίες, στα προβλήματα και στον καθημερινό τους αγώνα για μια αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία, ζητά από σας να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που σας αναλογεί, έναντι και των πολιτών της περιφερείας σας, να λάβετε σχετικές πρωτοβουλίες άσκησης πίεσης τόσο προς τον πολιτικό χώρο που ανήκετε, όσο και προς την κυβέρνηση η οποία έχει και την τελική ευθύνη για ότι μας αφορά και μας πληγώνει. 

Ο Νομός μας, η γη που μας γέννησε και μας έθρεψε, η πατρίδα μας δικαιούται μια αστυνομία αντάξια των προσδοκιών όλων μας.

Με όλο το σεβασμό, προς το λειτούργημα που επιτελείτε, απευθυνόμαστε προς εσάς για να σας καταστήσουμε κοινωνό της αγανάκτησης που μας έχει κυριεύσει το τελευταίο διάστημα, λόγω ορισμένων αδικαιολόγητων έως και λανθασμένων επιλογών της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναφερόμαστε ειδικότερα, σε αποφάσεις που αφορούν στην «αδρανοποίηση» των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων, με απώτερο στόχο, προφανώς, την κατάργησή του και την επιστροφή στο παρελθόν. Τότε που επικρατούσε η κεκαλυμμένη λογική του ρουσφετιού, η αυθεντία της διοίκησης και η παντοκρατορία του ενός ανδρός σοφού...

Βασιζόμενοι σε ένα τεράστιο ψέμα που διακινείται σκοπίμως και σπιλώνει την υπόληψη των συναδέλφων μας, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η ενδεδειγμένη (;) κατ’ αυτούς, πολιτική, προσκρούει δήθεν σε συντεχνιακές «αντιστάσεις» που αποτρέπουν τον εξ ορθολογισμό της κατανομής των Αστυνομικών δυνάμεων και άρα, τη συνολική απόδοση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζεται ότι στην Αττική, όπου καταγράφεται όπως λένε, το 65% της εγκληματικότητας, υπηρετεί μόνο το 36% της Αστυνομικής δύναμης, ενώ στην επαρχία, όπου υποτίθεται δεν υπάρχει ανομία, υπηρετεί ο μεγαλύτερος όγκος, ήτοι το 64%.

Λασπολογώντας ασύστολα, αποκρύπτουν, φυσικά, ότι στην Αττική υπηρετεί το 49% και άνω της συνολικής δύναμης, αλλά εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών, δεν είναι ποτέ εφικτή η αξιοκρατική και ορθολογική της αξιοποίηση. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για τη βέλτιστη προσφορά του αστυνομικού προσωπικού τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα οξυμένα τοπικά προβλήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας  και σας καλούμε να τα αναδείξετε από την πλευρά σας, ώστε να ληφθούν υπόψη σφαιρικά, με το γενικότερο σχεδιασμό επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του αστυνομικού σώματος, και για τα οποία το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

Σας αναφέρουμε λοιπόν ότι:

Α) Η φυσιολογική γήρανση του προσωπικού, οι μηδενικές μεταθέσεις που δεν αναπληρώνουν τα κενά που κάθε χρόνο δημιουργούνται, η κάκιστη  κατανομή του προσωπικού, οι συχνές μετακινήσεις των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και της Διμοιρίας Υποστήριξης Καρδίτσας εκτός Νομού, αποτελούν τα εχέγγυα για τη συνεχώς αυξανόμενη μείωση του αισθήματος ασφάλειας που δικαιούνται να νιώθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες στο τόπο που διαμένουν και εργάζονται. 

Β) Εφόσον προβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν προωθηθούν ταυτόχρονα ριζικές αλλαγές σε όλο το αστυνομικό οικοδόμημα.

Επιγραμματικά, θέτουμε υπόψη σας και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, όπως είναι:

Η οριοθέτηση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας με επαναπροσδιορισμό του ρόλου της αστυνομίας και απεμπλοκή αυτής από τα ξένα, προς την αποστολή της, έργα.

Η νέα οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών, η επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν με τον ν. 4249/2014, οι προσλήψεις Αστυφυλάκων μέσω των πανελλαδικών

εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της ηλικιακής γήρανσης του προσωπικού, η λειτουργία νέων υπηρεσιών να μη βασίζεται στην ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, η οριοθέτηση του βαθμολογίου - καθηκοντολογίου, η διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η αξιοκρατία στην ανάδειξη των ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, η αναθεώρηση του συστήματος κρίσεων – προαγωγών, η λογοδοσία της διοίκησης, η θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας στελεχών αυτής, η υιοθέτηση των αρχών της σύγχρονης διοίκησης (management) κλπ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Οι κακές αποφάσεις που λαμβάνονται στον τομέα της ασφάλειας, τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, έχουν δυστυχώς και τραγικές συνέπειες. Δεν είναι μόνο το έλλειμμα ασφαλείας εξαιτίας της εγκληματικότητας. Είναι και τα θύματα που αυτή αφήνει πίσω της, πολίτες και αστυνομικούς. Θα ήταν δε άχαρο και προσβλητικό για την κοινωνία μας, να μην επισημάνουμε και αυτήν την διάσταση, όσο κι αν εστιάζουμε σε πολλά άλλα σημαντικά προβλήματα, συνυφασμένα με τον αργό θάνατο της αστυνομίας, όπως:

-η μη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 45/2008 περί Υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας!

-η μη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του λειτουργήματος!

-η καταστρατήγηση των διατάξεων που αφορούν στην προστασία του θεσμού της οικογένειας και της μητρότητας- πατρότητας και άλλες πρόνοιες που έχουν θεσπιστεί για το αστυνομικό προσωπικό, όπως ισχύει και στο λοιπό δημόσιο τομέα σε περιπτώσεις μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών υπηρεσιακών μεταβολών! 

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, φρονούμε ότι πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους σας οι δέουσες πρωτοβουλίες, ώστε, στο πλαίσιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής και της ακρόασης επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, να σηματοδοτηθεί μια νέα πορεία στη λήψη αποφάσεων για τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας τόσο τοπικά στο νομό μας όσο και συνολικά στην Ελληνική επικράτεια.

Είναι αδιανόητο να εξαγγέλλονται από τηλεοράσεως αποφάσεις για τη λειτουργία μιας νέας Αστυνομίας, πιο αποτελεσματικής και πιο σύγχρονης, με μαγικές συνταγές, του τύπου μαζικών μετακινήσεων από και προς Υπηρεσίες, χωρίς ουσιαστική μελέτη για τις υπάρχουσες δυνάμεις και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ανά περιοχή και αντικείμενο επιχειρησιακών δράσεων.

Αποτελεί «ύβρι» κατά της Αστυνομίας και κατά της κοινωνίας αυτή η τόσο ρηχή, πλην όμως, υπερφίαλη προσέγγιση, ενός τόσο ζωτικού για την ασφάλεια της χώρας, θεσμού!

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σας καλούμε να απορρίψετε τις ανεύθυνες αιτιάσεις κατά του αστυνομικού προσωπικού, πολλώ δε μάλλον κατά των εκπροσώπων του, ότι δήθεν αυτοί ευθύνονται για την αποδιοργάνωση της αστυνομίας. Άλλοι ευθύνονται για την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία αξιοκρατικής του αξιοποίησης. Γι’ αυτό αναζητούν «το τέλειο άλλοθι» για τις δικές τους ευθύνες.

Καλούμε τέλος, μέσω υμών, και την Ηγεσία τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να αποδείξουν ότι πραγματικά αντιλαμβάνονται τα τοπικά προβλήματα και αφουγκράζονται τη βάση του αστυνομικού σώματος που πραγματικά αγωνιά για το αγαθό της ασφάλειας της κοινωνίας.

Με εκτίμηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια: