Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 11:08

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ένστολους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ένστολους
Αναδημοσίευση του κειμένου απότο σάιτ της ΑΠΑΣΑ ( apasa.gr ), καθώς διαθέτει χρηστική- συγκριτική μελλοντικά αξία. Γιατί οι δεσμεύσεις δεν κοστίζουν, η υλοποίηση όμως ναι.
"Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χθες, και οι ομιλίες σήμερα, των αρμόδιων υπουργών για τα
θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Π. Καμμένος, Κ. Ησυχος, Γ. Πανούσης και Π. Δρίτσας) ξεκαθαρίζουν το προεκλογικό τοπίο θέσεων και αντιπαραθέσεων και την ίδια ώρα, προϊδεάζουν για τις σημαντικές αποφάσεις τους.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναβάθμιση του στάτους όλων των ενστόλων, ο Πάνος Καμμένος το εξειδίκευσε λεπτομερέστατα. Αφού μίλησε για τον υπερκομματικό χαρακτήρα των Ε.Δ. είπε ότι θα κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί το αξιόμαχο από το υστέρημα του λαού μας βεβαίως. Είπε ότι είναι στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ανθρώπινο δυναμικό και γι’ αυτό έδωσε αμέσως εντολή για την εφαρμογή του π.δ. 200/1993 για τα εκτός έδρας. Επίσης άμεσα ζήτησε την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών με την έναρξη σχετικής διαδικασίας. Θα εφαρμόσουμε πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ διότι η δικαισύνη αποτελεί θεσμό και πυλώνα της δημοκρατίας που πρέπει να σεβόμαστε, συνέχισε. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, και στη συνεργασία του με τις ενώσεις των στρατιωτικών, εν ενεργεία και στρατιωτικών, ενώ αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του και στο θέμα των μεταθέσεων με κοινωνικά κριτήρια.
Παραθέτουμε, ενδεικτικά στη συνέχεια, και ορισμένες αναρτήσεις αναφορικά με τις ομιλίες των κ.κ. Ήσυχου και Πανούση από τοonalert.gr και defencenet.gr



Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι στρατιωτικοί , σε εύλογο χρόνο και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθεί κυρίως η υγειονομική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «οι ένστολοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δέχθηκαν μέχρι και 43% περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις». Πρόσθεσε όμως ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να είναι άμεσα εκτελεστέα, θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς, με όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, «από πάνω μέχρι κάτω» ώστε να επουλωθούν τα τραύματα σε εύλογο χρόνο.
Ο κ. Ήσυχος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αμυντική βιομηχανία και τα επτά κρατικά εργοστάσια που διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα και διέθεταν προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά έγιναν οριζόντιες περικοπές προσωπικού με συνέπεια σήμερα, να τρέχουν παραγγελίες αναγκαίες για τα δημόσια έσοδα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν πελάτες. Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστούν οι παραγγελίες αυτές.
Για τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΔ που είχαν περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε η περιουσία αυτή των ΕΔ να υπηρετήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, προεχόντως στον τομέα της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας κυρίως μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Αυτή η περιουσία να τεθεί σε συνέργειες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ήσυχος επεφύλασσε αναφορά και στο ζήτημα των μεταθέσεων, τα λεγόμενα «βύσματα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Θα σπάσουν οι αλυσίδες πελατειακού συστήματος όταν τελειώσει το "βύσμα", όπως το λέει η νεολαία; Θα νιώθετε απελευθερωμένοι από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ορθολογικό καταμερισμό των στρατιωτών στην επικράτεια ή θα παραμένουμε στο καθεστώς που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στελέχωσης και η παραμεθόριος θα έχει τα μικρότερα;» αναρωτήθηκε και προανήγγειλε την πιλοτική εφαρμογή συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του καθενός και μάλιστα θα ελέγχεται από κοινοβουλευτική επιτροπή για να μην συντηρούνται πελατειακά φαινόμενα. «Θα ρωτήσετε ποιες είναι οι πιθανότητες και τα στατιστικά ποσοστά που θα δίνατε να πετύχει αυτό; Ενδεχόμενα, λίγα, αλλά η πολιτική μας βούληση είναι 100% να προχωρήσουμε σε αυτόν τον αταλάντευτο δρόμο» είπε ο κ. Ήσυχος.
Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνοντας την προγραμματική του ομιλία, έκανε ένα λογοπαίγνιο, εκτιμώντας ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία- γέφυρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση διότι δεν υπάρχει κοινός δρόμος και κοινή στόχευση της αντιπολίτευσης με τα οράματα του λαού.
Ο κ. Πανούσης
Μια νέα εποχή στη σχέση του αστυνομικού με τον πολίτη περιέγραψε στην προγραμματική του ομιλία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη» την τοποθέτησή του.
Οι προτάσεις του κ. Πανούση- πρωτίστως θεσμικού χαρακτήρα- έθεσαν στο επίκεντρο έναν αστυνομικό με κοινωνική αναγνώριση, με εκπαίδευση, με εξασφαλισμένο στάτους.
«Δεν μπορεί να έχουμε αστυνομία χωρίς αστυνομικούς με υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, με κοινωνική αναγνώριση και με εξασφαλισμένο στάτους. Ο σύγχρονος αστυνόμος δεν παίζει κρυφτούλι με τους κλέφτες στις γωνιές της αλάνας ή της αυλής, αλλά έχει αντιμετωπίσει την αυτοκρατορία του εγκλήματος. Για να τον έχουμε φίλο και προστάτη στον δρόμο, στο σχολείο στην επιχείρηση. Πρέπει να του εμπιστευτούμε στρατηγικό ρόλο και όχι απλώς εκτελεστικό και αφετέρου να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα» είπε ο κ. Πανούσης και υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκινήσει «μια νέα εποχή στις σχέσεις αστυνομίας- πολίτη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι, «είναι όλοι χαμηλόμισθοι και όλοι δικαιούνται αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους. Και όλοι όμως πρέπει να υπάγονται στον πειθαρχικό και δημοκρατικό έλεγχο».
Για τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στις διαδηλώσεις, ο κ. Πανούσης επεφύλασσε ειδική αναφορά: «Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης, αλλά κοινωνική λειτουργία. Στον βαθμό που η αστυνομία διευκολύνει την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτή και στους πολίτες θα βελτιωθεί. Φυσικά, τούτο δεν σημαίνει ότι η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις εγκληματικότητας, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται σε μια διαφορετική βάση, όπου η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ούτε ως ομοιογενές, αλλά ούτε εκ των προτέρων ως επικίνδυνο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε: «Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής. Και αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στο αστυνομικό προσωπικό που διαχειρίζεται διαδηλώσεις».
Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στη «συμβολική αλλαγή του τίτλου της ΕΥΠ, σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας», τονίζοντας ότι η αλλαγή της ονομασίας μπορεί να έχει συμβολισμό αλλά «είναι σημαντικό ότι αναλαμβάνει αρμοδιότητες για την εξωτερική ασφάλεια. Και όχι για την εσωτερική ασφάλεια, που είναι υπόθεση της αστυνομίας».
Ανέφερε επίσης ότι θα επαναξιολογηθεί ο ρόλος των ειδικών και εποχούμενων δυνάμεων της αστυνομίας. Θα προχωρήσει επίσης η ίδρυση δικαστικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα γίνει επαναφορά του θεσμού του αστυνόμου της γειτονιάς.
Επίσης, θα υπάρξει επανεξέταση του πλαισίου οργάνωσης της αστυνομίας, αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών, αναβάθμιση της υποδομής, και αξιοκρατία στις κρίσεις και τις μεταθέσεις.
Μίλησε όμως και για την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φρούρηση πολιτικών προσώπων και επωνύμων: «Έχουμε αποδεσμεύσει ήδη, αστυνομικούς από πάρεργα. Έχουν ήδη επιστρέψει 500 αστυνομικοί και 80 οχήματα, έχοντας αξιολογήσει μόνο τους πολιτικούς. Μας μένουν 3.000 ακόμη περιπτώσεις φρούρησης μη πολιτικών προσώπων, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε 1.500 αστυνομικούς στο δρόμο και όχι έξω από σπίτια».
Με το πρώτο νομοσχέδιο θα καταργηθούν οι διατάξεις που αφορούν τα ασφαλιστικά θέματα (ΤΕΑΠΑΣΑ) των αστυνομικών και θα εφαρμοστούν οι οικείες καταστατικές διατάξεις.
Θα καταργηθεί η υπουργική απόφαση για την παράταση πέραν του 18μηνου της κράτησης των μεταναστών.
Οι προτάσεις, όπως είπε, είναι πρωτίστως θεσμικές. Αλλά και όσες έχουν οικονομική επιβάρυνση, έχουν ήδη κοστολογηθεί και θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκούς πόρους.
Τέλος, ο κ. Πανούσης έκανε αναφορά στο ζήτημα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Βουλή όφειλε και οφείλει να συζητήσει την πολιτικο- κοινωνική πλευρά της τρομοκρατίας. «Ένα φαινόμενο, που στη χώρα μας διαρκεί 40 και πλέον χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ποινικά, αλλά χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση» είπε.
ΠΗΓΗ: BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: