Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τετάρτη, 30 Ιούλιος 2014 11:12

Κινδυνεύει από ψαλίδι το εφάπαξ των ενστόλων; Γιατί η κυβέρνηση βάζει χέρι στο επικουρικό;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κινδυνεύει από ψαλίδι το εφάπαξ των ενστόλων; Γιατί η κυβέρνηση βάζει χέρι στο επικουρικό;
Πολύς λόγος και μεγάλη παραφιλολογία αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με την επικράτηση του μαθηματικού τύπου και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των ένστολων, προκαλώντας τις δικαιολογημένες ανησυχίες του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί επικείμενου κύματος φυγής.
Το bloko.gr, χωρίς να
παραβλέπει τις "κινδυνολογικές" πληροφορίες τις οποίες θα εξακολουθήσει να δημοσιεύει, παραθέτει από έγκυρες και πιστοποιημένης αξιοπιστίας πηγές του τί ακριβώς επίκειται να συμβεί, αλλά και ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που ελοχεύουν από το τεμαχισμό του ΤΕΑΠΑΣΑ και την υπαγωγή του επικουρικού τμήματος στο ΕΤΕΑ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ παραμένει στη δικαιοδοσία του υπουργείου δημόσιας τάξης σε ότι αφορά στον υπολογισμό και χορήγηση του εφάπαξ, βάζει όμως και στους ενστολους τρόπο υπολογισμού, εισάγει δηλαδή και σ' αυτούς το μαθηματικό τυπο από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτή ακριβώς είναι η διάταξη που προκαλεί τις μεγάλες ανησυχίες καθώς μπαίνει συντελεστής βιωσιμότητας, ο οποίος θα καθορίζει και το τελικό ποσό. Αν είναι ακέραια μονάδα, το εφάπαξ θα δίδεται κανονικά, εάν είναι κάτω από αυτή, τότε θα σημειώνεται αναλογική μείωση. Αν ο συντελεστής είναι 0,5, τότε το εφάπαξ θα είναι το μισό.
Ο συντελεστής βιωσιμότητας είναι όμως συνάρτηση του πόσοι μπήκαν και πόσοι βγήκαν. Το ΤΕΑΠΑΣΑ σύμφωνα με μελέτες δεν έχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με το συντελεστή βιωσιμοτητας. Μπορεί κι εξυπηρετεί χωρίς κανένα πρόβλημα από 800 έως 1.000 αποστρατείες, από τη στιγμή που καθε χρονο ο μέσος όρος εγκατάλειψης της ενέργειας κυμαίνεται μεταξύ 400 με 500. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως ακόμη και μετά το κούρεμα, το αποθεματικό για τα εφάπαξ ανέρχεται σε 75.000.00 ευρώ.
Αντίθετα, το πρόβλημα συνίσταται στο επικουρικό του ΤΕΑΠΑΣΑ που παει στο ΕΤΕΑ. Οι συνδικαλιστές ζητούν τη μετατροπή του ταμείου σε καθαρά επαγγελματικό ιδιωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να παραμείνει ανέγγιχτο από τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν για το νέο φορέα μαμούθ. "Μπαίνουμε σ' ένα βαρέλι δίχως πάο", όπως λέει χαρακτηριστικά στο bloko.gr κορυφαίο στέλεχος της αστυνομίας.
Εάν δεν μπει αυτη η τροποποίηση έγκαιρα, τότε το επικουρικό του ΤΕΑΠΑΣΑ υπάγεται από την 1η Ιανουαρίου στο ΕΤΕΑ και μαζί τουτα 250.000.000 αποθεματικό του ταμείου για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο αυτό ακριβώς το ποσό είναι στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση για τη στήριξη του ΕΤΕΑ!!! 
Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες, και το συγκεκριμένο τμήμα (επικουρικό) του ΤΕΑΠΑΣΑ έχει εγγυημένη βιωσιμότητα 40 ετών, με τις βοηθητικές συντάξεις που δίνονται στο προσωπικό να κυμαίνονται από 120 μέχρι 160 ευρώ το μήνα.

Πηγή: BLOKO. GR
.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

    
 
 

Αθήνα,   29-7-2014         

 

Προς :
Κοιν.:
Υπηρεσίες Αττικής
Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΘΕΜΑ: “Περί τυχόν παραγραφής των αξιώσεων των ενστόλων μετά την υπ’ αριθ. 2194/2014 απόφαση του ΣτΕ.”
Οι Ενώσεις Αττικής με υπευθυνότητα παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ που αφορά την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων, καθώς και την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που προέκυψαν από τον αναίσχυντο ν.4093/2012. Παρά την τελεσίδικη και άμεσα εκτελεστή απόφαση για εμάς, διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία από μεριά της κυβέρνησης και μια διάθεση να μην απαντηθεί κρυστάλλινα, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση.
Όλο αυτό είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθεί μια χαώδης κατάσταση και να γεννήσει απορίες στους συναδέλφους μας για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ θα ανακουφίσει το χειμαζόμενο ένστολο προσωπικό. Έχουμε όμως την υποχρέωση και την ευθύνη να μην αφήσουμε τα μέλη μας στην άγνοια γύρω από το τι πρέπει να κάνουν και να τους αφήσουμε βορά στα διάφορα «παπαγαλάκια» που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι το φόβο πιθανής παραγραφής. Έτσι υπεύθυνα λοιπόν σας παραθέτουμε την αλήθεια παρακάτω, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αναδρομικών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Με τις υπ’ αριθ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, έγιναν δεκτές αιτήσεις ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 2/83408/0022/14.11.2012 αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίσθηκε ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής ποσών που προέκυψαν από την αναδρομική μείωση των αποδοχών των μισθοδοτούμενων βάσει ειδικών μισθολογίων, κατ’ εξουσιοδότηση της περιπτώσεως 37 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του ν. 4093/2012. Αυτό σημαίνει ότι η διάταξη του ν. 4093/2012 που προέβλεπε μείωση των μισθών και συντάξεων των ενστόλων, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότησή του, καθώς και κάθε σχετική πράξη της Διοίκησης (π.χ. πράξεις αναπροσαρμογής συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) είναι πλέον άκυρες.

Ερώτημα: Υφίσταται παραγραφή των απαιτήσεων εκάστου των δικαιούχων, εν ενεργεία ή συνταξιούχων;
Α) Η απαίτηση κάθε ενστόλου – εν ενεργεία ή συνταξιούχου – θεμελιώθηκε με τις 2192-2196/2014 αποφάσεις του ΣτΕ. Κατά συνέπεια, δεν νοείται παραγραφή για υπόθεση επί της οποίας όχι απλώς ασκήθηκε ένδικο μέσο, αλλά εκδόθηκε και απόφαση (2194/2014) η οποία ισχύει για όλους τους αστυνομικούς υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ακυρώνει υπουργική απόφαση κατά το μέρος που τους αφορούσε, όπως ρητά αναφέρεται στο διατακτικό της.
Β) Ακόμη και αν υπήρχε παραγραφή, αυτή θα ήταν πενταετής και όχι διετής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε στην υπόθεση Ζουμπουλίδη κατά Ελλάδας της 25-6-2009, ότι δεν συντρέχει λόγος για την ύπαρξη ειδικής διετούς παραγραφής υπέρ του Δημοσίου. Ομοίως έχει κρίνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Γ) Η παραγραφή αρχίζει από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική αξίωσή της (άρθρο 251 ΑΚ). Κατά συνέπεια, ουδείς λόγος μπορεί να γίνει περί ενάρξεως παραγραφής 1-8-2012, αφού τότε ούτε είχε γεννηθεί η αξίωση, ούτε βεβαίως ήταν δυνατή η επιδίωξή της, καθώς οι μειώσεις έγιναν το πρώτον 22/3/2013 ή 4/4/2013 (τεκμαιρόμενη ημερομηνία κοινοποίησης, 60 ημέρες δηλαδή μετά την ημερομηνία που έφεραν τα έγγραφα αναπροσαρμογής των μισθών και συντάξεων : 22/1/2013 ή 4/2/2013, ως αναφέρεται στα ίδια τα έγγραφα αυτά). Από 22/3/2013 και μετά γίνεται δυνατή η επιδίωξη αξιώσεως, ασχέτως αν οι μειώσεις αυτές, περιελάμβαναν και αναδρομικές κρατήσεις. Άρα, ακόμη και αν υπήρχε παραγραφή, θα ξεκινούσε από 22/3/2013 και θα συμπληρωνόταν 22/3/2018.
Δ) όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις ή αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή εφέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα είχαν ούτως ή άλλως διακόψει την όποια παραγραφή σε κάθε περίπτωση.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κλείστε τα αφτιά σας στις διάφορες Κασσάνδρες, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμμαχος.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της οικείας Ένωσης στην οποία ανήκετε. Τέλος να γνωρίζετε ότι για οποιαδήποτε εξέλιξη ή οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί θα ενημερωθείτε εκ νέου ώστε να κινηθούμε μαζικά και συντεταγμένα.
Για τα Δ.Σ.
                     - Ο -                                            - Ο -                                     - Ο -                                            - Ο -
                 Πρόεδρος                                                   Γεν. Γραμματέας                                               Πρόεδρος                                                   Γεν. Γραμματέας
                  Αθηνών                                                          Αθηνών                                                    Β/Α Αττικής                                                  Β/Α Αττικής
   ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος          ΡΗΓΑΣ Νικόλαος                                ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ Κων/νος              ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Θεόδωρος

                      - Ο -                                            - Ο -                                            - Ο -                                             - Ο -
                           Πρόεδρος                                               Γεν. Γραμματέας                                                      Πρόεδρος                                                 Γεν. Γραμματέας
                       Δυτικής Αττικής                                           Δυτικής Αττικής                                                       Ν/Α Αττικής                                                  Ν/Α Αττικής
     ΚΟΥΜΠΟΥΛΗΣ Αθανάσιος                  ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ Γεώργιος               ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος                   ΚΑΚΑΒΑΣ Μαρίνος

                       - Ο -                                            - Η -                                     
                              Πρόεδρος                                              Γεν. Γραμματέας                        
                             Πειραιά                                                          Πειραιά
                   ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων                 ΜΑΛΑΧΙΑ Αργυρώ

- See more at: http://www.easya.gr/articles/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9-%CF%84%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B7%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD#sthash.FG8jknvz.dpuf

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τετάρτη, 23 Ιούλιος 2014 08:58

" Έρχεται νέο μισθολόγιο", Τι λένε οι αστυνομικοί που πήγαν στον Χαρδούβελη - Όλη η ανακοίνωση των ομοσπονδιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
" Έρχεται νέο μισθολόγιο", Τι λένε οι αστυνομικοί που πήγαν στον Χαρδούβελη - Όλη η ανακοίνωση των ομοσπονδιών
Την άμεση, πλήρη και ορθή εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά τους ζήτησαν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι τα διοικητικά τους συμβούλια.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και
ζήτησε να τον δει προκειμένου να της γνωρίσει της προθέσεις του, το χρόνο και τον τρόπο αποκατάστασης της τάξης. Ο Υπουργός, ωστόσο, δεν δέχτηκε να δει την αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και τους παρέπεμψε στη γενική διευθύντρια του γραφείου του, πρόταση, όμως, η οποία δεν έγινε αποδεκτή και έτσι το ραντεβού κανονίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014, για συνάντηση με τον ίδιο.

Οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας εμφανίστηκαν σκεπτικοί και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο ετοιμάζει νέο μισθολόγιο, κατ΄ απαίτηση της Τρόϊκας, εμφανώς βελτιωμένο από το σημερινό, αλλά υποδεέστερο από τα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Μισθολόγιο και ενέργειες επιστροφής των αναδρομικών θα έρθουν στην επιφάνεια ως προεκλογικό τυράκι, προκειμένου οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας να μην απομακρυνθούν ως εκλογική πελατεία από τα Κυβερνώντα κόμματα.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση των ομοσπονδιών

  Φόρο τιμής στους τέσσερις συναδέλφους του Πυροσβεστικού Σώματος που έχασαν τη ζωή τους στις 22-7-1998 στην καταστροφική πυρκαγιά του Καρέα, απότισαν σήμερα το πρωί τα προεδρεία των Ομοσπονδιών μας, καταθέτοντας στεφάνια στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί στο σημείο που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και συνεισφοράς στον αγώνα μας για ουσιαστική θωράκιση όλων των ενστόλων, έναντι των διαρκώς αυξανόμενων επαγγελματικών κινδύνων και της υποβάθμισης της ζωής τους.

  Ακολούθησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία εκφράστηκε με τον πλέον σαφή τρόπο η έντονη δυσαρέσκειά μας για την τακτική του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης αφενός να συνεχίζει την πολιτική των περικοπών των προϋπολογισμών λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, αφετέρου δε να μην συμμορφώνεται ρητά και κατηγορηματικά στο διατακτικό των αποφάσεων – ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσον αφορά τις πρόσθετες περικοπές του τρίτου μνημονίου.

  Εκ μέρους των Ομοσπονδιών τονίστηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα αναθεώρησης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ώστε να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τονίστηκε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί παρανομούν όσο δεν συμμορφώνονται, οφείλουν δε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα αναζητηθούν εφόσον συνεχιστεί η παρελκυστική αντιμετώπιση του όλου θέματος.

  Υπενθυμίζεται ότι έχει παρέλθει ένας μήνας από την ημέρα επίδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ κι ενώ κατά την πρώτη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ υπήρξε ρητή δέσμευση ότι σε μια εβδομάδα θα ενημερωνόμασταν για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, εντούτοις, δεν υπήρξε καμία πρόοδος με αποτέλεσμα να προβούν σήμερα τα προεδρεία σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας άμεση συνάντηση αυτή τη φορά με τον Υπουργό Οικονομικών, είτε να μας γνωστοποιηθεί ημερομηνία συνάντησης. Από το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ καθορίστηκε τελικά η συνάντηση να γίνει την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 και ώρα 11.00 π.μ.

  Από την πλευρά μας διευκρινίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση, υπεκφυγή ή παραπομπή των αναμενόμενων κυβερνητικών αποφάσεων, στο μέλλον, συνιστά για τους ενστόλους εμπαιγμό και ως τέτοια ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο.

  Καλούμε τις Ηγεσίες των τριών Σωμάτων, φυσικές και πολιτικές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αυθωρεί και παραχρήμα, διαφυλάττοντας τους συναδέλφους από οποιαδήποτε περαιτέρω νομική ενέργεια, που θα αποφασισθεί, ανάλογα με την έκβαση της συνάντησης με τον κ. Υπουργό.

  Καλούμε, τέλος, τον Πρωθυπουργό της Χώρας σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των ενστόλων, να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται το έργο και το λειτούργημα που επιτελούν, δίνοντας εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μην εφαρμόζουν αλα καρτ τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά να φέρουν άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση σχετική νομοθετική ρύθμιση για την ανακούφισή τους, όπως αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα η Ελληνική Δικαιοσύνη.

ypografes omospondion6

dsc0001

dsc0002

dsc0003

dsc0004

dsc0005

dsc0007
Πηγή: bloko.gr
Τρίτη, 22 Ιούλιος 2014 14:13

Την ερχόμενη Δευτέρα θα μάθουν οι ένστολοι τί θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Την ερχόμενη Δευτέρα θα μάθουν οι ένστολοι τί θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ
"Υποχώρησε" ο υπουργός οικονομικών μπροστά στην επιμονή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας, οι οποίοι τον "επισκέφτηκαν" πριν από λίγο στο γραφείο του δηλώνοντας την ανυποχώρητη πρόθεση τους να συναντήσουν τον κ. Χαρδούβελη προκειμένου να τους πει επιτέλους τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr ο
υπουργός των οικονομικών τους έκανε γνωστό πως θα τους δεχτεί στο γραφείο του την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, ώστε να τους εκθέσει τον κυβερνητικό προγραμματισμό επί του θέματος.
Θυμίζουμε πως προηγήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Αρχιπυροσβεστών Μαλούκου Δημητρίου και Μαυροειδή Θεμιστοκλή, Πυροσβέστη Διαβολή Αλεξάνδρου και του Εθελοντή Πυροσβέστη Καραμολέγκου Δημητρίου, που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά του Υμηττού, στις 22-7-1998.
Σύμφωνα, με την προ ημερών ανακοίνωση των ομοσπονδιών, " Οι Ομοσπονδίες μας θα τιμήσουν τη μνήμη τους, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια, ώρα θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Αμαλία (Αμαλίας 10, Πλατεία Συντάγματος).

  Η Πολιτεία, σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν οξυνθεί τα προβλήματα και η ανασφάλεια όλων, οφείλει να αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τη θωράκιση των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών έχουν τραυματίσει βαρύτατα την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών-γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά και με προσωπικό κόστος στο ένστολο δυναμικό τους.

  Τελευταία διαπίστωση, η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης στην τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών που έχουν υποστεί αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με τους αντισυνταγματικούς νόμους περί περικοπών κλπ."

ypografes omospondion6

omospondies logo
Τετάρτη, 23 Ιούλιος 2014 10:14

Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ και το κοινωνικό μέρισμα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ και το κοινωνικό μέρισμα
Θα επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα 75.000 μερισματούχοι
Στην κάλυψη από φέτος ενός μέρους μόνον του κόστους για την «επανόρθωση» των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. «Πυξίδα» για τις αποφάσεις που θα λάβει, η κυβέρνηση έχει τη λύση που δόθηκε για τους δικαστικούς, ώστε να λάβουν αναδρομικά τα οφειλόμενα μετά
από ένα χρόνο.

Η αποκατάσταση πάντως των μισθών που απώλεσαν οι ένστολοι ενδέχεται να πάρει αρκετό χρόνο ακόμη. Προς τούτο, η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της μέχρι και μετά τον Οκτώβριο, προς τα τέλη του έτους –ή και μετά από τυχόν πρόωρες εκλογές. Το «όπλο» που έχει στα χέρια της είναι η δυνατότητα που διαθέτει να ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει επί της αποφάσεως του ΣτΕ, πριν την εφαρμόσει.

Παρότι οι νομικοί σύμβουλοι των αποστράτων λένε πως πρόκειται για μια «κρυστάλλινη απόφαση», στο υπουργείο Οικονομικών θα στραφούν στον δικό τους νομικό σύμβουλο, που είναι το ΝΣΚ, για να κρίνει αυτό σε ποιο βαθμό είναι δεσμευτική η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ και πώς πρέπει να κινηθεί το δημόσιο, για να μην μπορεί να θεωρηθεί πως παρανομεί όσο δεν εφαρμόζει στην ολότητά της την απόφαση.

Αν μάλιστα απαιτηθεί να αποφανθεί η Ομομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι το αρμόδιο Τμήμα, τότε η εκτέλεση της απόφασης μπορεί να καθυστερήσει έτι περαιτέρω.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, το σκεπτικό των μελών του ΣτΕ μπορεί να επιτρέπει, για παράδειγμα, τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών όπως επίσης και τον επανακαθορισμό των περικοπών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν με τον ν. 4093/2012 και χαρακτηρίστηκαν «αντισυνταγματικά», ώστε το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν και των αυξήσεων που θα δοθούν στους ενστόλους να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επανακαθο,ριστούν από μηδενική βάση τα μισθολόγια των ενστόλων, αναδρομικά από την 1η-8-2012 ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να είναι μεν υψηλότερες από αυτές που προέκυψαν με βάση το νόμο 4093/2012 αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν μέχρι τον Ιούλιο του 2012.

Όλα αυτά πάντως θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των κ.κ. Χαρδούβελη και Σταϊκούρα  με τους εκπροσώπους των ενστόλων, οι οποίοι δείχνουν ως τώρα πως δέχονται την σταδιακή εφαρμογή των αποφάσεων όσον αφορά στα αναδρομικά, αλλά δεν συζητούν «κούρεμα» των απαιτήσεων κάθε δικαιούχου και καλούν την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση των δικαστικών έτσι και στην περίπτωσή τους, να επιδείξει την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις της αλλά και την ίδια συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Το μόνο που έχει λογικοφανή βάση, λένε, είναι να γίνει συμψηφισμός των οφειλών με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν 75.000 δικαιούχοι, λόγω των μειώσεων μισθών που είχαν υποστεί.

Ωστόσο, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαστικών, προκειμένου να εκτελεστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, απαιτούνται οι σχετικές πιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση εκδόθηκε εντός του 2014 και, κυρίως, κατόπιν της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που θέτει τα ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών.

Στην σύγκριση με την περίπτωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες αποκαθίστανται επίσης στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 (προ των μειώσεων που επέβαλε ο «μνημονιακός» νόμος 4093/2012 και σε συμμόρφωση με την απόφαση του Μισθοδικείου) στην κυβέρνηση τονίζουν:

- Η σχετική απόφαση του Μισθοδικείου, που είναι ανώτατο δικαστήριο και δεσμεύει τη διοίκηση, εκδόθηκε πέρυσι, το 2013, ενώ του ΣτΕ πριν λίγες εβδομάδες μόλις, το 2014.

-  από τη στιγμή που η απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε πέρυσι, υπήρχε η ευχέρεια ώστε έγκαιρα να προβλεφθεί η σχετική πίστωση όχι μόνο στον Προϋπολογισμό του 2014 αλλά  και  στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Μάιο του 2014.


Τη δυσκολία χειρισμού της υπόθεσης αυξάνουν, ωστόσο, δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο μέρισμα που έλαβαν περίπου 75.000 ένστολοι, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Στην περίπτωση που οι αποδοχές των ενστόλων αποκατασταθούν σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι προφανές ότι χιλιάδες ένστολοι- κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη- θα πρέπει να επιστρέψουν το μέρισμα, επειδή οι αποδοχές τους για τον Ιανουάριο του 2014 θα υπερβούν το όριο των 1.500 ευρώ.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες είχαν «ξεπαγώσει» ως αντίβαρο στις περικοπές που έγιναν το 2013, με βάση τον νόμο 4093/2012. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η όποια αναπροσαρμογή των αποδοχών προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει τώρα να γίνει με βάση τους νέους βαθμούς των ενστόλων στους οποίους αντιστοιχούν υψηλότεροι βασικοί μισθοί από αυτούς του Αυγούστου του 2012 (κάποιοι πρόλαβαν και πήραν μέχρι και δύο βαθμούς). Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κονδύλι κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

πηγή: ΖΗΤΑ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

    

ΕΝΩΣΗ    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ   ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
                    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
                                                    




                                                         Καρδίτσα 26-06-2014

                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ: 601/2/6

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη
                 κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλειο. ( Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)
ΚΟΙΝ:   1.-Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο
                 κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο
               2.- Π.Ο.ΑΣ.Υ
             
Αξιότιμε κ. Υπουργέ

1.-Με αφορμή το τελευταίο τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα την 20-06-2014 στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Καρδίτσας, η Ένωσή μας καλείται να θέσει τους προβληματισμούς της τόσο στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου  Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, όσο και στην Φυσική Ηγεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Ένωσή μας, κατά το παρελθόν αρκετές φορές είχε εκφράσει με ανακοινώσεις, τις ανησυχίες της για την έλλειψη προσωπικού, για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, για την ακαταλληλότητα των οχημάτων και για τις επιπλέον υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Αστυνομία ως οργανισμός με τον Ν.4249/2014 χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδες υποδομές.
2.- Τα περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα γενικής Αρμοδιότητας,(Α.Τ. ΠΑΛΑΜΑ- ΣΟΦΑΔΩΝ – ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ -ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ) αδυνατούν να εκτελέσουν τα αυτονόητα και το χειρότερο δεν μπορούν να εμπαιδόσουν το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Εποχούμενη περιπολία το πολύ ένα οκτάωρο και μετά ο Αξιωματικός Υπηρεσίας μόνος του στο Τμήμα.
Άραγε, τι ασφάλεια μπορεί να προσφέρει το Αστυνομικό Τμήμα Παλαμά όταν από τον επόμενο μήνα θα λειτουργεί με πέντε Μάχιμους Αστυνομικούς;
Μέχρι πότε οι διοικητές των Τμημάτων θα εκτελούν και χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας ή γραμματείας προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα περιπολικό για ένα οκτάωρο;
Μέχρι πότε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Α.Τ. Καρδίτσας θα εκτελεί καθήκοντα σκοπού κρατητηρίων ή θα επιβαίνει σε περιπολικό εκτελώντας και εποχούμενη περιπολία.
Κ. Υπουργέ

Γνωρίζουμε ότι η ελλείψεις στην Ελληνική Αστυνομία υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω τη μη ορθολογικής κατανομής του Αστυνομικού προσωπικού αλλά και του πάρεργου που έχει αναλάβει ο οργανισμός μας. Μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Ν.4249/2014 και την φημολογούμενη εξασφάλιση προσωπικού, άποψη την οποία δεν ενστερνιζόμαστε, οι Υπηρεσίες της πρώην Α.Δ. Καρδίτσας θα λειτουργούν με το φιλότιμο του καθένα από εμάς. Και εδώ τίθενται κάποια ερωτήματα.
Ποιος ο σκοπός σύνθεσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ή της Ο.Π.Κ.Ε με προσωπικό πέραν των είκοσι ατόμων σε μία πόλη που δεν έχει βαρύνουσα εγκληματικότητα με αποτέλεσμα τα Αστυνομικά Τμήματα να αιμορραγούν από προσωπικό;
 Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η Ο.Π.Κ.Ε και η  ομάδα ΔΙ.ΑΣ με δέκα ή δώδεκα άτομα αντίστοιχα και τα υπόλοιπα να επιστρέψουν στα Α.Τ. και από κοινού (Εποχούμενες περιπολίες και ομάδες) να αντιμετωπίσουν την όποια μορφή εγκληματικότητας.
3.- Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε μόνο για τον κλάδο της Ασφάλειας;
 Και φυσικά η άποψή μας είναι ότι ο κλάδος της ασφάλειας δεν πρέπει να ασχολείται ούτε με φύλαξη Αστυνομικών καταστημάτων, αλλά ούτε να συμμετέχει στις αποσπάσεις στον Έβρο και γενικά πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από σύστασή του. Πλην όμως όταν Υπηρεσία του κλάδου ασφαλείας συστεγάζεται με άλλες υπηρεσίες των υπόλοιπων κλάδων και την ίδια χρονική περίοδο διατίθενται δυνάμεις για την φύλαξη εξεταστικών κέντρων, φύλαξη πρωτοδικείου, φύλαξη Τ.Δ.Α., εκτελούνται μεταγωγές κρατουμένων, συνεδριάσεις δικαστηρίων, αποσπάσει στον Έβρο,  συν την στελέχωση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και Ο.Π.Κ.Ε  και όλα αυτά από προσωπικό των υπόλοιπων δύο κλάδων, τότε θεωρούμε ότι η συνδρομή του κλάδου ασφαλείας είναι επιβεβλημένη.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Το παρόν δελτίο τύπου δεν αποτελεί φωνή διαμαρτυρίας αλλά είναι έκφραση αγωνίας του  Αστυνομικού προσωπικού, το οποίο εργάζεται με φιλότιμο και υπομονή προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.
       



                                                          Για το Δ.Σ.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ  Άγγελος                              ΤΖΕΡΤΖΕΛΑΣ  Γεώργιος