Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τετάρτη, 30 Ιούλιος 2014 11:12

Κινδυνεύει από ψαλίδι το εφάπαξ των ενστόλων; Γιατί η κυβέρνηση βάζει χέρι στο επικουρικό;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κινδυνεύει από ψαλίδι το εφάπαξ των ενστόλων; Γιατί η κυβέρνηση βάζει χέρι στο επικουρικό;
Πολύς λόγος και μεγάλη παραφιλολογία αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με την επικράτηση του μαθηματικού τύπου και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των ένστολων, προκαλώντας τις δικαιολογημένες ανησυχίες του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί επικείμενου κύματος φυγής.
Το bloko.gr, χωρίς να
παραβλέπει τις "κινδυνολογικές" πληροφορίες τις οποίες θα εξακολουθήσει να δημοσιεύει, παραθέτει από έγκυρες και πιστοποιημένης αξιοπιστίας πηγές του τί ακριβώς επίκειται να συμβεί, αλλά και ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που ελοχεύουν από το τεμαχισμό του ΤΕΑΠΑΣΑ και την υπαγωγή του επικουρικού τμήματος στο ΕΤΕΑ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ παραμένει στη δικαιοδοσία του υπουργείου δημόσιας τάξης σε ότι αφορά στον υπολογισμό και χορήγηση του εφάπαξ, βάζει όμως και στους ενστολους τρόπο υπολογισμού, εισάγει δηλαδή και σ' αυτούς το μαθηματικό τυπο από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτή ακριβώς είναι η διάταξη που προκαλεί τις μεγάλες ανησυχίες καθώς μπαίνει συντελεστής βιωσιμότητας, ο οποίος θα καθορίζει και το τελικό ποσό. Αν είναι ακέραια μονάδα, το εφάπαξ θα δίδεται κανονικά, εάν είναι κάτω από αυτή, τότε θα σημειώνεται αναλογική μείωση. Αν ο συντελεστής είναι 0,5, τότε το εφάπαξ θα είναι το μισό.
Ο συντελεστής βιωσιμότητας είναι όμως συνάρτηση του πόσοι μπήκαν και πόσοι βγήκαν. Το ΤΕΑΠΑΣΑ σύμφωνα με μελέτες δεν έχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με το συντελεστή βιωσιμοτητας. Μπορεί κι εξυπηρετεί χωρίς κανένα πρόβλημα από 800 έως 1.000 αποστρατείες, από τη στιγμή που καθε χρονο ο μέσος όρος εγκατάλειψης της ενέργειας κυμαίνεται μεταξύ 400 με 500. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως ακόμη και μετά το κούρεμα, το αποθεματικό για τα εφάπαξ ανέρχεται σε 75.000.00 ευρώ.
Αντίθετα, το πρόβλημα συνίσταται στο επικουρικό του ΤΕΑΠΑΣΑ που παει στο ΕΤΕΑ. Οι συνδικαλιστές ζητούν τη μετατροπή του ταμείου σε καθαρά επαγγελματικό ιδιωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να παραμείνει ανέγγιχτο από τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν για το νέο φορέα μαμούθ. "Μπαίνουμε σ' ένα βαρέλι δίχως πάο", όπως λέει χαρακτηριστικά στο bloko.gr κορυφαίο στέλεχος της αστυνομίας.
Εάν δεν μπει αυτη η τροποποίηση έγκαιρα, τότε το επικουρικό του ΤΕΑΠΑΣΑ υπάγεται από την 1η Ιανουαρίου στο ΕΤΕΑ και μαζί τουτα 250.000.000 αποθεματικό του ταμείου για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο αυτό ακριβώς το ποσό είναι στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση για τη στήριξη του ΕΤΕΑ!!! 
Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες, και το συγκεκριμένο τμήμα (επικουρικό) του ΤΕΑΠΑΣΑ έχει εγγυημένη βιωσιμότητα 40 ετών, με τις βοηθητικές συντάξεις που δίνονται στο προσωπικό να κυμαίνονται από 120 μέχρι 160 ευρώ το μήνα.

Πηγή: BLOKO. GR
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: