Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο της ΕΛ.ΑΣ



«Ερευνα για όλους» από το αρχηγείο για τα παράνομα επιδόματα σε συνδικαλιστές«Ερευνα για όλους» από το αρχηγείο για τα παράνομα επιδόματα σε συνδικαλιστές
«Ερευνώνται τα πάντα»! Αυτή ήταν η απάντηση, το βράδυ της Τρίτης, του αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ για την υπόθεση πολυετούς παράνομης πληρωμής επιδομάτων σε δεκάδες συνδικαλιστές της αστυνομίας για υπερωρίες που εμφανίζονται να έκαναν στα…σωματεία τους, όλες τις εβδομάδες του χρόνου. Η υπόθεση για πληρωμή συνδικαλιστών ακόμη και για υπερωρίες στην …γιορτή του Αγίου Αρτεμίου και στα τηλεοπτικά πάνελ αναδείχθηκε σε ρεπορτάζ του «Βήματος» την Κυριακή. Ομως η υπόθεση αυτή φέρεται να
έχει νέες παραμέτρους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νεώτερα έγγραφα, αποδεικνύεται ότι το 2000, το 2001, το 2008 και άλλες φορές, το αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ είχε απαγορεύσει ρητά να δοθούν αυτά τα επιδόματα σε συνδικαλιστές, Ωστόσο εκείνοι τα έπαιρναν με εγκρίσεις ανωτέρων και ανωτάτων αστυνομικών οι οποίοι τώρα θα ελεγχθούν. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, μέλη της οποίας φέρεται κυρίως να έπαιρναν παρατύπως τα επιδόματα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση ή διευκρίνιση…
 
Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του «Βήματος» δεκάδες συνδικαλιστές της ΕΛ. ΑΣ φέρεται να έπαιρναν επί σειρά ετών, παρανόμως, επιδόματα επικαλούμενοι ότι έκαναν υπερωρίες και εργάζονταν αδιαλείπτως όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου στα συνδικαλιστικά σωματεία τους»! Σε έγγραφο της 5ης Σεπτεμβρίου 2013 που συνέταξε ο Κλάδος Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής αναφέρονταν ρητά ότι «οι συνδικαλιστές δεν δικαιούνται απασχόληση πέραν του πενθημέρου καθόσον η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την πραγματική παροχή εργασίας εκ μέρους του προσωπικού για τη κάλυψη υφισταμένων υπηρεσιακών αναγκών στην έννοια της οποίας δεν δύνανται να υπαχθούν εξ αντικειμένου οποιεσδήποτε άλλες ενασχολήσεις και πολύ περισσότερο δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο εκπλήρωσης συνδικαλιστικών και μόνο υποχρεώσεων».
Ετσι, ήδη έχει προχωρήσει σε παρακράτηση χρημάτων σε έναν από τους συνδικαλιστές που εντοπίσθηκε αρχικά να λαμβάνει επιδόματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα νεώτερα έγγραφα που αποκαλύπτονται, στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η ίδια ακριβώς υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε σχετικό ερώτημα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), είχε δώσει την ίδια ακριβώς απάντηση, με την ίδια ακριβώς διατύπωση και απαγόρευε στους συνδικαλιστές των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ να παίρνουν το επίδομα για απασχόληση τα Σαββατοκύριακα. Προκύπτει λοιπόν ότι οι ίδιοι αξιωματικοί παρότι γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, ενέκριναν τα κονδύλια για να δίνονται υπερωρίες στους συνδικαλιστές και μάλιστα για κάθε Σαββατοκύριακο. Σε μία πρωτοφανή κατάχρηση αυτής της παράτυπης «διευκόλυνσης».
 
Το βράδυ της Τρίτης, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σημείωναν ότι «εμείς αποφεύγαμε να ζητούμε επιδόματα για τα Σαββατοκύριακα, παρότι γνωρίζαμε ότι μέλη της ΠΟΑΣΥ άγνωστο πως και σε ποια έκταση λάμβαναν χρήματα για συνδικαλιστική υπερωριακή απασχόληση».
 
Την ίδια ώρα το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΦΕΑΑ) εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε: «Για το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα, αρκεί να υπάρχει βούληση για απόδοση στα του Καίσαρος τω Καίσαρι», αφού σήμερα καλώς ή κακώς, δεν συζητούμε το αν δικαιούται ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος να λαμβάνει αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου εργασία του κατά την διάνυση συνδικαλιστικής άδειας, αφού η διοίκηση επίσης καλώς ή κακώς, έχει αποφανθεί και ενημερώσει εγγράφως, διατάσσοντας την μη καταβολή σε κανέναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, της ειδικής αποζημίωσης (το από 28/06/2000 έγγραφο της Οργάνωσης Νομοθεσίας, το από τον 10/2001, το από 07/02/2008 έγγραφο - απάντηση σε ερώτημα του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α), για το μόνο που μπορούμε να μιλάμε είναι αν πραγματικά και ποιος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα».
 
 
του Βασίλη Λαμπρόπουλου

ΠΗΓΗ: BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: