Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ

Με αφορμή την Δημόσια Διαβούλευση και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ Γεωργίου για την επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών με την απένταξη διαφόρων κατηγοριών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ένταξη άλλων, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου που προσδιορίζει ότι ο αριθμός των Β.Α.Ε. δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10 % του συνολικού εργασιακού δυναμικού , δηλώνουμε:

  Οι Ομοσπονδίες μας επί σειρά ετών διεκδικούν τον χαρακτηρισμό του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, κάτι που υποσχέθηκαν ως αυτονόητο τα κόμματα εξουσίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς λησμόνησαν όταν έγιναν Κυβέρνηση.
  Οι φόβοι των Κυβερνήσεων ότι ο χαρακτηρισμός της εργασίας μας και νομικά ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής θα συνεπαγόταν την πρόωρη έξοδό μας στη σύνταξη, διασκεδάστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο που αναβίβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους αστυνομικούς στα 60 έτη (όριο γενικής αποστρατείας).
  Επομένως δεν υφίσταται πλέον κανένας λόγος εναντίον της αναγνώρισης του λειτουργήματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού απ' εναντίας δε, η αναγνώριση αυτή θα ανατάξει το ηθικό των αστυνομικών υπαλλήλων και θα τους εξοπλίσει να εκτελούν τα καθήκοντά τους με μεγαλύτερο ζήλο και αυταπάρνηση.
  Τα κυριότερα κριτήρια της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής για την ένταξη στα Β.Α.Ε. είναι:
     α) Η θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής
     β) Η βαρύτητα και ανθυγιεινότητα, τα κυλιόμενα ωράρια εργασίας, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε
         καρκινογόνες ουσίες, η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και η έκθεση σε καυσαέρια
   γ) Ο επαγγελματικός κίνδυνος, τα επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων και το εργασιακό άγχος.
  Παίρνοντας αμέσως θέση στη δημόσια διαβούλευση για το σημαντικό αυτό εργασιακό θέμα των μελών μας, επαναφέρουμε τους κατηγορηματικούς χαρακτηρισμούς και τη θερμή συνηγορία στις θέσεις μας των σημερινών αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, επιπροσθέτως δε επικαλούμαστε τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, τις διεθνείς εκθέσεις για τον αγχώδη και επικίνδυνο υπηρεσιακό βίο των αστυνομικών, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και μια σειρά παραμέτρων που καθιστούν αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι πληρούμε σε υπερθετικό βαθμό όλα τα κριτήρια που θέτει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
  Κυρίως όμως επικαλούμαστε την εμπεδωμένη συνείδηση της κοινής γνώμης που θεωρεί την επικινδυνότητα σύμφυτη με το αστυνομικό έργο.
   Επισημαίνουμε προς όλους τους αρμόδιους ότι εν καιρώ ειρήνης βρισκόμαστε σε ένα συνεχή πόλεμο, με όλο και αυξανόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες που μας αναθέτει εντός ή καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου η Πολιτεία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να θρηνούμε 102 νεκρούς συναδέλφους μας που έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία σε βίαια συμβάντα, καθώς επίσης και εκατοντάδες τραυματίες (σε ένοπλες συμπλοκές, ληστείες, γήπεδα κλπ).
ΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να αναγνωρίσει το λειτούργημά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και να το συμπεριλάβει στον κατάλογο των επικινδύνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
ypografes_poasy-poaxia

Δεν υπάρχουν σχόλια: